דיוק בזמן יכול לשנות את המשחק בכל תחום – הפתרון היקר ביותר הוא רובידיום , בוא נדבר על מי חייב את זה במערכת, והאם אתם באמת צריכים את הפתרון הכי יקר? בואו נדבר על מהו שעון רובידיום ומי ממש חייב אותו.
מערכות סנכרון זמן מבוססות רובידיום
סנכרון זמן הוא קריטי בתחומים שונים, במיוחד בתקשורת, פיננסים או ביטחון. אחת הדרכים המדויקות ביותר לשמור על זמן היא באמצעות שעונים מבוססי רובידיום. אבל מה זה בעצם שעון רובידיום, והאם באמת צריכים אחד כזה? בואו נדבר על זה.
מהו שעון רובידיום?
שעון רובידיום הוא סוג של שעון אטומי שמשתמש בחומר רובידיום כדי לשמור על זמן מדויק ביותר. בניגוד לשעוני קוורץ רגילים, שבהינתן זמן מספיק ארוך יכולים להיסחף ולציין זמן שמדויק רק לאלפית השנייה, שעוני רובידיום משתמשים בתדר התנודה הטבעי של אטומי רובידיום כדי לשמור על זמן בדיוק מרבי.
- איך זה עובד? אטומי הרובידיום זזים באמצעות מנורת אור קטנה שפולטת אור בתדר ספציפי. האטומים האלו זזים בתדר יציב ביותר, מה שמבטיח שהשעון שומר על דיוקו.
- למה זה משמש? שעוני רובידיום משמשים במצבים בהם כל סטייה קלה בזמן יכולה לגרום לבעיות משמעותיות, כמו במחקר מדעי באוניברסיטאות, בלוייני GPS, רשתות תקשורת ספציפיות או באזורים בהם לא תהיה גישה לקליטת GPS לאורך זמן רב מאוד.
בכמה זמן ללא קליטת לווינים זה רלוונטי לקחת רובידיום?
ברמת העקרון, רובידיום מסייע לשמור על זמן מדויק גם ללא סנכרון זמן ממקור חיצוני. הוא לא היחידי, אוסילטור OCXO DHQ גם מגיע לרמות זהות.
לשם השוואה, לאחר שבוע (!) ללא אף סנכרון חיצוני מאף לווין אחר. ההבדל הוא כזה:
רובידיום יסטה 0.000034 שניות מהזמן האמיתי.
בעוד אוסילטור OCXO DHQ ייסטה 0.000204 שניות מהזמן האמיתי.
הבדל מינורי של 0.00017 שניות בלבד. כלומר אם הדיוק שלכם מתבסס על רמת השניות, מילי-שניות או מיקרו-שניות, ההבדל לא יורגש במיוחד.
כלומר – רובידיום רלוונטי לרמות דיוק מאוד מאוד גבוהות, שרלוונטיות בעיקר במחקר מדעי, תקשורת נתונים וכד’.
האם באמת צריך רובידיום?
כן, הצורך ברובידיום קיים. כיוון ששעוני רובידיום הם המדויקים ביותר, עם סטייה של פחות מ 1 מיקרו-שניה ביום (שוב, בהשוואה ל DHQ ההפרש יהיה 0.0000037 שניות). עם זאת, רמת דיוק זו לעיתים קרובות אינה נחוצה ברוב האפליקציות שתתקלו בהן, והיא יכולה להגדיל את העלויות באופן משמעותי. חלופות כמו OCXO DHQ מציעות כמעט את אותה רמת דיוק בעלות נמוכה בהרבה, ומכסות בקלות 99% מהצרכים.
בפועל יש הרבה שמתכננים מערכות מדויקות עם רובידיום כיוון שהם שמעו שזה הכי מדויק שיש. אבל לפני שאתם רוכשים או מתכננים מערכת עם רובידיום, חשוב לבדוק כמה שיקולים:
שיקולי עלות-תועלת.
למרות ששעוני רובידיום מדויקים ביותר, הם גם יקרים בהתאמה. אם האפליקציה שלכם לא דורשת דיוק ברמת המיקרו-שניה לתקופות ארוכות ללא קליטת לווין, אוסילטור OCXO DHQ או אפילו אוסילטור קוורץ איכותי יכולים לספק לכם דיוק מספק מעל ומעבר.
צורך.
עבור רוב המהנדסים, במיוחד במערכות שלא עובדות על תקציב בלתי מוגבל (וגם לאלה שכן), שעוני רובידיום כנראה יהיה מיותרים. אלא אם כן האפליקציה באמת דורשת את רמת הדיוק הגבוהה ביותר שיש לשוק להציע.
אז… איך אני יכול לדעת אם המערכת שלי צריכה רובידיום?
בעוד שברוב המקרים התשובה היא לא, אנחנו מציעים שירות ייעוץ טכני בתחום סנכרון הזמן ללא עלות.
אז כדי לקבל מידע יותר מדויק בתחום – תרימו טלפון ובואו נדבר על זה.
סיכום
שעוני רובידיום מציעים דיוק מאוד גבוה עם תחרות צמודה אבל ממש לא זהה, פתרון זה כמובן מגיע עם תג מחיר גבוה. ברוב האפליקציות – פתרונות אחרים כמו OCXO DHQ או אוסצילטור קוורץ מספקים איזון מדויק בין עלות לתועלת. הבנה של הצרכים הספציפיים שלכם היא המפתח לבחירת הפתרון הנכון לדרישות סנכרון הזמן שלכם.
בואו נדבר על זה!
Recent Comments